man. apr 15th, 2024

Engelsk fotball

England regnes som fotballens opprinnelsesland og huser noen av de beste lagene i verden. Reglene vi kjenner i dagens fotball er en tidligere sammensetning av de mange fotballignende spillene som ble spilt på de forskjellige privatskolene i England på 1800-tallet. I takt med at fotball er en svært populær og utbredt sport i England, har idretten stor sosial faktor. England har en helt særegen fotballkultur som gjør landets innbyggere til noen av de mest engasjerte fotballsupporterne i verden.

England er hjemmet til mange store fotballklubber og noen av verdens beste fotballspillere. Det er her FA, eller Football Association, ble opprettet som er det øverste ledelsesorgan innenfor fotball og er arrangørene av den prestisjetunge FA Cupen. De Engelske fotballagene har hatt store nasjonale og internasjonale fotballstjerner blant annet flere nordmenn som har vært signert til flere av klubbene. Englands landslag har deltatt i 13 VM sluttspill og vant på hjemmebane i 1966. Idretten har blitt viktig for veldig mange briter supporterne her regnes som noen av de mest engasjerte i hele verden. Det er en helt unik stemning når klubbene spiller på stadion og er en opplevelse som burde oppleves av alle fotballfans.

Liverpool

Liverpool Football Club går ofte under navnet Liverpool FC. Laget ble stiftet i 1892 og har siden den gang vunnet det engelske seriemesterskapet 19 ganger. Dette har gjort dem til en av Englands beste fotballklubber. Hjemmekampene blitt spilt på Anfield stadion som kan huse opp mot 54.000 tilskuere. Liverpools trener Jürgen Klopp er som laget, svært anerkjent og ble i 2019 kåret til årets trener etter seier i mesterligaen.

Liverpool er fotballklubben som har spilt flest sesonger i toppdivisjonen i England og er klubben med flest seriemesterskap. Klubben vant mesterligaen fire ganger mellom 1973 til 1990. Dette var klubben stortid der de vant blant annet elleve seriemesterskap samt mesterligaen fire ganger, som gjorde klubben dominerende i England og Europa. Det er flere nordmenn som har fått mulighet til å spille for Liverpool. Kjente navn som Stig Inge Bjørnebye, Bjørn Tore Kvarme, Øyvind Leonardsen og John Arne Riise har alle hatt sitt navn på den røde trøya.

Manchester United

Manchester United ble stiftet i 1878 og har vært blant de beste klubbene i verden det siste tiåret. De spiller med røde trøyer og hvite bukser på hjemmebane på stadion Old Trafford der det kan være 75 653 tilskuere. Etter at tidligere trener José Mourinho fikk sparken, overtok nordmannen og en av klubbens tidligere spiller Ole Gunnar Solskjær som manager for Manchester United i 2018.

Manchester United ble stiftet som Newton Heath, men skiftet i 1902 til nåværende navn. I 1892 ble de innmeldt i The Football League og er et av lagene som har spilt flest sesonger i Englands toppdivisjon. Manchester United har vunnet flest ligamesterskap i England med 20 titler, de har også vunnet FA-cupen to ganger, Ligacupen 4 ganger, Mesterligaen tre ganger og Cupvinnercupen en gang. Verdenskjente spillere som David Beckham og Christiano Ronaldo har spilt for klubben. Nordmennene Ronny Johnsen, Henning Berg, Erik Nevland og Joshua King har alle, sammen med Solskjær, spilt for Manchester United.

Everton

Everton fotballklubb ble stiftet i 1878, samme år som Manchester United. De har vunnet ni engelske seriemesterskap, den engelske FA-cupen fem ganger og Cupvinnercupen en gang. Everton spiller sine hjemmekamper i kongeblå og hvite drakter på Goodison Park fotballstadion som har en tilskuerkapasitet på 39 572 mennesker. Everton spiller i Premier League i sesongen 2020/2021. Klubben er en av de mest meritterte fotballklubbene i England og var med på å stifte The Football League i 1888 sammen med 12 andre klubber.

Everton holder rekorden over antall sesonger i engelsk fotball på øverste nivå med 116 sesonger per 2021. Dixie Dean, Gary Linker og Neville Southall er blant lagets mest kjente spillere. Også denne engelske klubben har hatt en norsk spiller blant seg med Thomas Myre som var målvakt for Everton fra 1997-2001

 

Landslaget

Englands fotballandslag blir av fansen kalt The Three Lions og spiller sine hjemmekamper på Wemberly stadium i London. Laget spiller i de tre største internasjonale konkurransene i Europa; FIFA World Cup, UEFA European Championship og UEFA Nations League. England regnes for å være verdens eldste fotballag og spilte i verdens første internasjonale fotballkamp mot Scotland i 1872. Lagets manager er Gareth Southgate og har verdenskjente Harry Kane som kaptein. Wayne Rooney er lagets toppscorer og spiller Peter Shilton har spilt flest kamper.

Fotballkultur
Engelsk fotballkultur har lenge vært omtalt av mennesker over hele verden. Kulturen her virker kontroversiell for mange og kampene består ofte av ropene og syngende fotballsupportere som uttrykker seg meget vokalt og krenkende til motstanderlagets fans. Fansen lever seg inn i kampene og holder svært lidenskapelig med sine favorittklubber. Fotball er en stor del av livet til mange briter og det er nesten umulig å ikke følge med på idretten.

Barn og unge begynner å spille i ung alder og det snakkes fotball utrolig mange steder, på skolen, blant venner, på nyhetene og arbeidsplassen. Når en klubb spiller kamp på hjemmebane kan det merkes i byene og supporterne samles på stadion, i stua eller på fotballpuber i lokalmiljøet. Å besøke en engelsk by på denne tiden og oppleve en fotballkamp med engasjerte, engelske fotballfantaster er noe alle supportere burde oppleve en gang i livet og dette er noe av grunnen til at fotballturer til England er så populært i dag.

England kan på mange måter regnes som en av verdens største fotball-nasjoner. Det er her man regner med at fotball som idrett har oppstått og har siden den tid blitt verdens mest populære sport. Den er en stor del av livet til stort sett alle briter og er noe du utvilsomt vil møte på om du reiser hit. Det har blitt skapt en helt særegen kultur rundt fotball i landet og supporteren her regnes som å være de mest engasjerte i verden. Her vil du finne fotballklubber i verdensklasse, med svært populære spillere. Dette sørger for helt unike sportsarrangement og en fotballtur hit burde være høyt på ønskelisten til alle fotballfans.