lør. jun 15th, 2024

Langoddsen

Langoddsen er betegnelsen på den klassiske formen for oddstipping, der du tipper på det du tror kommer til å skje, før kampen har startet. De fleste forbinder nok langoddsen med fotball, rett og slett fordi det er den mest populære sporten å spille på. Men det finnes masser av andre sporter å velge blant også, som for eksempel basketball, håndball, ski og ishockey. Når du spiller på langoddsen velger du i stor grad hvilken odds du vil ha selv – sett småspill med lav odds for underholdningens skyld, eller dunk til med en skikkelig høyoddser for potensielt digre utbetalinger.

Langoddsen har eksistert i lang tid, og har kommet en lang vei siden den spede starten. Før i tiden måtte man stikke ned på kiosken og fylle ut kupongen på papir, mens man i dag kan levere kupongen hvor som helst og når som helst, over internett. Du kan spille på langoddsen overalt der det tilbys oddspilling, både hos Norsk Tipping og hos utenlandske operatører. Hvor bra odds som tilbys varierer fra selskap til selskap, men de fleste har en median som er tilnærmet lik. Allikevel kan det være lurt å sjekke ut flere oddssider før du setter et spill, for å finne de som byr på den høyeste oddsen.

Spillmarkedene du kan velge blant på langoddsen i dag er nesten mer enn man klarer å få oversikt over. De tradisjonelle markedene inkluderer H-U-B, eller 1-X-2 som det kalles internasjonalt, der man enkelt nok spiller på hvilket lag som kommer til å vinne. I tillegg har enkle handicap-markeder og hvilket lag som vil score det første målet eksistert lenge. Men de siste årene har det kommet myriader av markeder å spille på, etter hvert som interessen og konkurransen mellom selskapene har økt, og likeså har teknologien gjort store framskritt. Du kan for eksempel spille på første og siste målscorer, nøyaktige resultater, asiatisk handicap, om en spiller gjør assist, hvor mange kort som blir utdelt totalt, pluss masse mer.

Slik spiller du

Langoddsen spiller du enkelt nok ved å fylle ut en kupong, der du tipper på hva som kommer til å skje i en match. Du kan spille på enkeltpersoner, eller på et lag. Du kan spille på et enkelt utvalg, som kalles en singelkupong, eller på flere valg, som kalles en kombinasjonskupong. I nyere tid har det spesielt blitt mer populært å spille med kombinasjonskuponger, og her er det virkelig bare fantasien som setter grensene. Hvilke valg du legger til på din kupong, bestemmer hvor høy oddsen blir. Alle odds fra valgene på kupongen ganges med hverandre, som igjen ganges med din innsats. Om du har tre-fire valg på kupongen din, blir oddsen fort høy.

For å vinne på en langoddskupong må alle valgene treffe. Hvis en av valgene dine ikke går inn, er kupongen tapt, selv om alle de andre valgene satt. Dette er noe av magien med å sette kombinasjonsspill på langoddsen – det gjelder å finne den gylne middelveien mellom høy nok odds, men også passe på at alle valgene har sannsynlighet for å gå inn.

For hvor usannsynlig er det egentlig at favorittlaget vinner 2-1, og er det ikke veldig trolig at spissen som er i strålende form scorer minst to mål mot bunnlaget, og at hissigproppen får et gult kort i lokaloppgjøret? I dette eksempelet ville du kanskje fått odds på henholdsvis 8, 6 og 3. Disse tre oddsene ganges så med hverandre, 8x6x3, som er 144. Med en innsats på 100 kr ville utbetalingen på denne kombikupongen være 14 400 kr!

Mange blir fristet til å dinge inn feite høyoddsere på langoddsen, men realiteten er at det ikke er så lett som det ofte føles som på forhånd. Derfor kan det være lurt å være litt konservativ når man spiller på oddsen, og tenke på at det er et maraton framfor en sprint – altså at det er bedre å vinne litt og litt, heller enn å prøve å dra i land den ene, svære gevinsten på en enkelt kupong.

Fotballreiser og oddstipping

Om man skal sette en oddskupong, øker selvfølgelig spenningen betraktelig om man selv er tilstede på kampen. Det er mange som har hatt fantastiske opplevelser med å dra over til England og se Premier League, samtidig som oddsspillet til kompisgjengen går inn! Om du ønsker inspirasjon og gode tips til din neste tur, kan du lese alt om fotball og fotballreiser her. Eller kanskje hadde det passet enda bedre å dinge inn en skikkelig høyoddser på forhånd av turen, slik at du kan dra på deg spanderbuksene og by dine nærmeste med på en uforglemmelig reise?