ons. mai 29th, 2024

Fotball i Norge

Fotball er vedens mest populære idrett, og er viktig for svært mange nordmenn. Det er en del av vår kultur og vil for mange være den mest spilte idretten, på amatør og profesjonelt nivå. Norges herrelandslag har gjort seg bemerket i noen turneringer mesterskap og kvinnelandslaget regnes som en av verdens mest suksessfulle landslag. Enda mer bemerkningsverdig er Norges mange suksessfulle fotballspillere som har gjort god figur og representert Norge i flere internasjonale fotballklubber.

Landslaget

Norges herrelandslag blir administrert av Norges fotballforbund. Laget har deltatt i VM tre ganger i 1938, 1994 og 1998 og i EM en gang i 2000. De spiller sine hjemmekamper med røde, hvite og blå drakter på Ullevaal Stadion i Oslo. Norge spilte sin første landskamp i 1908, seks år etter at Norges fotballforbund ble opprettet. Kampen ble spilt den 12.august der landslaget tapte hele 3-11 mot Sverige i Göteborg. De deltok i sitt første OL i 1912, der de ikke tok hjem noen seiere. Laget gjorde det betydelig bedre under OL i Antwerpen i 1920 der de vant 3-1 over fotballnasjonen Storbritannia i åpningskampen, før de så tapte mot Tsjekkoslovakia under kvartfinalen.

Norges fotballandslag opplevde sin beste plassering noensinne da de vant bronsemedalje i OL i Berlin i 1936 der de blant annet beseiret Tyskland. De tapte i kvartfinalen mot Italia som ble lekenes vinner samme året. I bronsefinalen møtte de Polen der de vant 3-2 og kunne ta hjem medalje og pallplassering. To år senere kvalifiserte laget seg til VM i Frankrike, men måtte nøye seg med én kamp da de ble beseiret av Italia i knockout-turneringen. Andre merkverdige hendelser i Norgeslandslagets fotballhistorie er deres største nederlag i 1917 da de tapte 12-0 mot Danmark og deres første seier, 12-0 mot Finland i 1946.

Kjente norske fotballspillere

John Arne Riise har gjort seg fortjent til tittelen som en av Norges beste fotballspillere. Allerede som 19-åring fikk han sitt gjennombrudd da han spilte for A-laget til Monaco. Hans største karrierehøydepunkt var hans tid i Liverpool der han som forsvarsspiller scoret 31 mål på 234 kamper. Han har vunnet UEFA-cupen, FA-cupen og Champions League for Liverpool. Han har også lagt bak seg gode sesonger for både Fulham og Roma. Nå er Riise oftest å se på fjernsynet som norsk TV-Kjendis og har lagd en rekke medieoppslag de seneste årene med blant annet sin deltagelse i Bloggerne på TV 2.

Brede Hangeland er en anerkjent norsk fotballspiller som har hatt den aller mest imponerende karrieren. Han tokk fotballverden med storm som nøkkelspiller for København FC før han gikk videre til å spille i Premier League med Fulham. Her var han klubbens kaptein i flere år etter sin kåring som banens beste spiller i debuten. Han scoret totalt 8 mål i sine 217 kamper og er en anerkjent og elsket fotballspiller i England. Han har vært kaptein for det norske landslaget der han scoret 4 mål på 91 kamper. Nå har han trukket vekk fra banene og jobber som ekspertkommentator på norske fotballsendinger.

Ole Gunnar solskjær er et velkjent navn i den nasjonale og internasjonale fotballscenen. Han er en av Norges beste spillere gjennom tidene og hadde store deler av sin karriere tilbake på 90-, og 2000- tallet. Han opptrådde som superinnbytter for Manchester United og vant Premier League i 2000, 2001, 2003 og 2007. Solskjær er kjent under kallenavnet «The baby-faced assassin» og hadde et av sine mest legendariske fotball-øyeblikk da han i 1999 scoret vinnermålet på overtid mot Bayern München i CL-finalen. Spilleren gjorde stor figur som trener for Molde, men hadde en mindre suksessfull periode som trener for Cardiff. Nå er Solskjær manager for sin gamle storklubb, Manchester United som han tok over etter at José Mourinho fikk sparken i 2018.

Eliteserien

Eliteserien er den øverste norske serien i norsk fotball for menn. Den har tidligere gått under navnene; norgesserien, hovedserien, 1.divisjon og tippeligaen, men skiftet i 2017 til nåværende navn. Serien ble opprettet og hadde sin første sesong fra 1937 til 1938. Siden da har 17 lag vunnet vinnertittelen. Rosenborg har stukket av med seieren hele 26 ganger, på andre plass ligger Fredrikstad med 9 seiere og deretter Lillestrøm med 8 seiere. Eliteserien varer fra mars til november der hver av de 16 deltagende lagene spiller 30 kamper hver.

Laget som vinner en kamp får tre poeng og et poeng for uavgjort, det straffes ikke med minus poeng for tap. Lagene blir rangert etter poeng totalt, deretter målforskjell, så mål scoret og Head-to-Head poster. Laget som sitter igjen med flest poeng vinner serien og tittelen Norgesmestre. Lagene med færrest poeng rykker ned til 1. divisjon og lagene her med flest poeng her rykker opp til eliteserien. I 2020 var Eliteseriens start utskutt med over to måneder på grunn av koronapandemien. Molde vant serien, Ålesund, Sandefjord og Start rykket opp fra 1.divisjon 2019 og erstattet Lillestrøm, Tromsø og Ranheim som rykket ned til 1.divisjon 2020.

Kvinnelig fotball

Norges kvinnelandslag i fotball spilte sin første kamp i 1978 og har siden den gang deltatt i sek VM, tre OL og 10 EM, der de har tatt hjem medalje gjentatte ganger. Landslaget ble Verdensmestre i 1995 og Europamestre i 1987 og 1993. De vant VM-sølv i 1991 og EM-sølv i 1989, 1991, 2005 og 2013. Dette gjør laget til et av verdens mest suksessfulle kvinnelandslag. Norge debuterte relativ sent med landslag for kvinner, sammenlignet med våre skandinaviske naboland. De ble imidlertid topplag fra 1987, etter at de hadde brukt store deler av tiåret til å etablere seg som lag. De hadde sin stortid fra sent på 80-tallet til 2000, der de vant alle sine nåværende gullmedaljer, siden har laget vært et sjeldent syn i de internasjonale mesterskapene, foruten om EM der de ofte har havnet i semifinale og finale.

Fotball er en stor del av norsk kultur og landslagene har lagt flere historiske hendelser bak seg. Norge har sin egen fotball-liga, der landets beste lag konkurrerer om tittelen som Norgesmestre. Landet vårt er fylt med fotballtalent som har spilt for både nasjonale og internasjonale lag som har satt Norge på karet som en liten, men bemerkningsverdig fotballnasjon.