man. apr 15th, 2024

Fotball VM

Verdensmesterskapet i fotball samler hvert fjerde år lag, spillere og supportere fra hele verden i den gjeve kampen om å bli verdens beste fotballag. Dette er et enormt, internasjonalt idrettsarrangement som bringer fotballfans til stadion eller tv skjermen for å se hvem som vinner den prestisjetunge tittelen som verdensmestere. VM i fotball for menn har vært arrangert av FIFA siden 1930. Det arrangeres hvert fjerde år og det 21. mesterskapet for menn ble i 2018 holdt i Russland. FIFA har siden 1991 arrangert mesterskapet for kvinner.

Fotball VM arrangeres hvert fjerde år av FIFA som er forkortelsen for Fédération Internationale de Football Association. Frankrike er nåværende verdensmestre for menn etter at de vant 2018, dette var Frankrikes andre VM-gull. Verdensmestertittelen for kvinner holdes av USA, som har vunnet fire av åtte mulige VM

Organisering

Det har siden 1998 vært 32 deltakerland i VM for menn. Landet som arrangerer mesterskapets blir automatisk kvalifisert til å delta og de resterende 31 lagene blir kvalifisert gjennom gruppespill. Gruppespillene arrangeres av det europeiske fotballforbundet UEFA, det søramerikanske fotballforbundet, CONMEBOL, forbundet for Nord-Amerika, Sentral-Amerika og Karibia, CONCACAF, forbundet for afrikanske land, CAF, Det asiatiske fotballforbund, AFC og Oseanias fotballforbund, OFC.

Verdensmesterskapet er organisert i sluttspill og finaler, helt konkret foregår det slik: Landene deles inn i åtte grupper i sluttspillet, disse består av 4 landslag, der de to beste lage i hver gruppe går til utslagsspill, eller cup. Deretter kommer åttendedelsfinalen som er den første cuprunden. Denne består av 16 lag der de åtte lagene går videre til kvartfinale. Videre herfra går vinneren av kvartfinale til semifinale og vinneren her spiller finale, taperne møtes i en bronsefinale.

Fotball VM for kvinner

I det første verdensmesterskapet for fotball for kvinner i 1991 var det 12 lag som deltok. Siden 2015 har det vært 24 deltakerland fordelt på seks grupper. De to beste i hver gruppe og de fire beste treerne basert på målforskjell og poeng, går videre til åttendelsfinalen. De åtte vinnerne går til kvartfinalen og vinneren her går til semifinalen. Vinnerne her går til finale og taperne spiller om bronse. Hvert lag består av 23 spillere og dersom en av spilleren blir skadet etter mesterskapets start, er det ikke mulig å erstatte spilleren. USA har vært vinnerstjerner i VM og vunnet hele fire av åtte mulige ganger. Tyskland har vunnet to og Norge og Japan har et gull hver.

Historiske hendelser

Som verdens største fotball arrangement har mange historiske hendelser funnet sted. Mesterskapet har lang historie og holder en rekke store milepæler. Både for land som har gått hjem med gull, men også for verdens deler, nasjoner og spillere som for første gang har deltatt på verdens viktigste fotballturnering. 

Fotball VM ble for første gang holdt i Asia i 2002 da Sør-Korea og Japan gikk sammen for å holde mesterskapet. I innledende spillet ble den togolesiske spilleren Souleymane Mamam den yngste til å spille noensinne, da han deltok som 13 åring. I 2010 ble VM for første gang hold på Afrikans jord da Sør-Afrika var arrangører, her vant Spania, til tross for at de kun scoret åtte mål i hele mesterskapet og tapte i åpningskampen mot Sveits.

I 2014 arrangerte Brazil sitt andre fotball VM som ble vunnet av Tyskland da de slo Argentina i finalen. I dette mesterskapet ble det for første gang introdusert nedkjølingspauser for spillerne grunnet den høye temperaturen i landet. Her debuterte også Gole-line som teknologisk kan vurdere om et mål ble scoret, eller ikke. Det siste VM som ble holdt var i Russland i 2018, som det første mesterskapet i Øst- Europa. Her vant Frankrike som holder ned nåværende tittelen som verdensmestere. Dette var også første gang Video Assistant Reference (VAR) ble brukt i VM, som bruker video for å avgjøre om dommeren har gjort den rette avgjørelsen. 

I 1942 søkte både Tyskland og Brasil om å arrangere VM. Mesterskapet endte opp med å ikke gjennomføres, da andre verdenskrig utspilte seg i store deler av Europa. Under denne perioden slet FIFA økonomisk og da krigen endte i 1945 var det klart at det ikke fantes ressurser nok til å arrangere et verdensmesterskap i 1946. Dette året ble det Søramerikanske mesterskapet, årets store fotball arrangement. Disse to årene er de eneste det ikke har vært arrangert fotball VM for menn siden det første mesterskapet i 1930.

Norge i VM

Norge er utvilsomt ikke landet med lengst karriere i VM, men har til stor begeistring for supporterne, kvalifisert seg hele tre ganger. Disse fant sted i Frankrike i 1938 og i 1998 og USA i 1994. I 1998 tok Norge seg til åttendedelsfinalen, som er det lengste de har kommet i et verdensmesterskap. Her tapte de 0-1 for i Italia Norge tok dog med seg den imponerende 2-1 seieren over Brasil i innledningspuljen fra samme mesterskap, som var landets første tap i gruppespillet siden 1966. Det norske kvinnelandslaget har kvalifisert seg til sluttspillet i alle VM gjennom tidene. I 1991 vant de sølvmedalje og i 1995 gikk de av med seieren, vant gullmedaljen og ble verdensmestere.

Egil Olsen og Kjetil Rekdal er to navn som kan forbindes med Norges VM historie. Olsen ledet laget til to sluttspill på 90-tallet og Rekdal scoret seiersmålet i begge kampene Norge vant i VM. Dette var mot Mexico i 1994 og mot Brasil i 1998. Dette gjør også Rekdal til norsk toppscorer i VM. Det norske kvinnelaget har blitt kåret til og vunnet pris for å være mest fair-spillende lag. Ragnhild Guldbrandsen har scoret seks mål i VM og ble tildelt bronsestøvlen under VM i 2007.

VM i fotball regnes som den viktigste turneringen i idretten og er et enormt arrangement. Det legges store ressurser inn hvert fjerde år når mesterskapet holdes hos de respektive arrangørlandene. Mennesker fra hele verden flyr inn for å se og heie frem deres land, og byens gater fylles opp med ivrige fotballsupportere. Det oppleves både glede, engasjement og nederlag i tribunene på fotballstadionene når lagene spiller. Dette gjør verdensmesterskapet til et viktig arrangement for både landslagene og fotbalfansen.