ons. mai 29th, 2024

Keno

Alle har hørt om Lotto, men Keno er det fortsatt mange som ikke har så mye kjennskap til. Keno er på sett og vis Lottos ukjente lillebror. Premiene i Keno er ofte minst like store, om ikke større faktisk, og i tillegg kan det spilles hver dag. Keno er et spill basert på odds, og du spiller det selv, slik at du slipper å dele premien med andre når du vinner. Lær mer om hvordan Keno fungerer, og les hvordan du kan vinne opptil 20 millioner kroner i denne godbiten av et spill!

Keno har flere likheter med både Lotto og bingo, og går i hovedsak ut på å velge riktige tall. En versjon av spillet kunne man finne i butikker og kiosker på spilleautomater før de ble forbudt, og denne versjonen kaltes for Quick-Pick-Keno. Der skulle man krysse av tallene man ville ha på et brett, og deretter ble små brikker med tall på snudd rundt – premien ble utbetalt basert på hvor mange riktige tall man traff. I denne artikkelen skal vi fokusere på hovedspillet Keno, det vil si den versjonen som trekkes hos Norsk Tipping hver eneste kveld. I denne versjonen spilles det med totalt 70 tall. I hvert spill, eller hver kveld, trekkes det 20 tilfeldige hovedtall fra 1-70. Som spiller er det opp til deg å avgjøre hvor mange tall du vil spille på, og hvor mye du vil satse. Dette blir avgjørende for hvor mye du kan vinne.

Som du sikkert ser, likner Keno allerede ganske mye på Lotto, og mange av grunnelementene i spillet er like. Men det finnes også flere forskjeller, mest prominent ved at du får ulik odds på ulike utfall i Keno, slik at du har mer frihet til å velge selv. Oddsen for toppgevinst er også generelt sett høyere enn i Lotto. I tillegg har Keno en langt høyere teoretisk tilbakebetalingsprosent enn liknende spill i samme kategori.

Spill Keno

Keno i dag spilles gjerne digitalt online, men det går også an å levere en Keno-kupong hos kommisjonær, der man fyller ut manuelt. Keno er et lotterispill med faste odds som ikke endrer seg. Du kan spille på 2-10 tall på ulike nivåer, i tillegg til at du velger rekkeprisen selv. Hos Norsk Tipping kan du velge mellom tre ferdigutfylte kuponger som kalles Liten, Medium og Stor, og koster henholdsvis 25 kr, 50 kr eller 100 kr. Keno-trekningen foregår hver eneste kveld rundt kl. 20:15, og spillefristen er kl. 20:00 presis. Så snart trekningen er foretatt, publiseres resultatene på web og mobil. Mange foretrekker derfor Keno over Lotto, fordi man har nye vinnersjanser hver eneste kveld. Merk at Keno enn så lenge ikke har TV-trekning.

Keno kan spilles på fire ulike måter, og disse fire er:

  • Ferdigutfylt kupong
  • Fyll ut kupongen selv
  • Systemspill
  • Lykkekupong

Ferdigutfylte kuponger er selvfølgelig det enkleste og kjappeste, og er det beste alternativet for deg som ikke har så mye erfaring med å spille Keno. Med dette valget får du velge mellom liten, stor og medium som nevnt ovenfor. Med den lille får du fem rekker, mens medium og stor gir deg ti rekker. I tillegg finnes det ulike nivåer per rekke, som avgjør hvor mye du betaler, og hvor mye du kan vinne. Disse nivåene skal vi kikke mer på i detalj snart.

Om du vil fylle ut kupongen selv er det nok best at du kan Keno ganske godt fra før. Først må du velge Keno-nivå, som tilsier hvor mange tall du vil ha på kupongen din. Her kan du velge alt mellom to og ti, altså ni ulike Keno-nivåer. Desto høyere nivå du går for, desto bedre blir oddsen. Dette betyr igjen at premien blir høyere når du vinner. Deretter kommer hovedretten, som innebærer å velge tallene du vil ha. Du kan velge alle tallene selv, eller velge noen, og la datamaskinen velge resten tilfeldig. Ettersom du kan spille opptil ti rekker, blir det intet mindre enn 100 tall totalt. For de fleste blir nok dette litt i overkant å velge selv, men om du har spesielt troen på dine bestemte lykketall, er det bare å sette i gang å velge! Når valg av tall er unnagjort, gjenstår det bare å velge rekkepris. Her kan du velge fra 5-100 kr per rekke, som tilsvarer at kupongen vil koste fra 50-1000 kr (om du spiller på et fullt brett, vel og merke).

Systemspill benyttes på samme måte som i Lotto, og brukes om man vil sette sammen flere rekker i en og samme deltakelse. På den måten er det mulig å vinne flere enn en premie på samme deltakelse. I et systemspill varieres hovedrekken med ekstratallene i diverse andre mulige kombinasjoner, som da resulterer i flere rekker. Systemspill i Keno er nok helst for viderekommende, og noe det kan være lurt å vente med til man har mer erfaring.

Lykkekupong betyr enkelt nok at du lagrer din favorittkupong i systemet, slik at du enkelt kan ta den fram og levere den på nytt ved en senere anledning.

Slik vinner du

Keno skiller seg som sagt ut fra Lotto ved at du selv velger hvor mange tall du vil spille på. Disse tallene, fra 2-10, kalles Keno-nivåene, har alle sin egen premiestruktur. Premier i Keno blir utbetalt basert på odds, det vil si at: Odds x Rekkepris = total premie. Den høyeste oddsen får du ved å spille og treffe på alle 10 tallene, på Keno-nivå 10 – det tilsvarer en odds på 200 000. En stor kupong som koster 50 kr, kan dermed gi en gevinst på 1 millioner kr. Toppgevinsten i Keno er satt til 20 millioner kroner.

Hovedmålet i Keno er altså enkelt nok å treffe på tallene du har valgt. Da trekningen blir gjort automatisk, bak kulissene, kan man dessverre ikke følge med selv og kjenne på spenningen slik man kan i Lotto. Det er en av ulempene med Keno. Til gjengjeld trekkes det nye vinnere hver eneste kveld, som betyr at den neste sjansen til å bli millionær aldri er langt unna!

Du trenger imidlertid ikke å spille på, og treffe, 10 rette for å vinne stort i Keno. Nedover i Keno-nivåene finner du mange finfine premier om du treffer for eksempel 9, 8 eller 7 rette også. Men det er akkurat her Keno blomstrer som mest – i og med at du kan velge vinneroddsen selv. Om du velger å spille på Keno-nivå 7, vil du kun trenge å treffe på 7 tall for toppgevinsten på 240 000 kr, mens om du spiller på nivå 8, vil du trenge å treffe på 8 tall for å vinne toppgevinsten på 1 million kroner. Velg og vrak, still inn finsiktet, og velg nivået som føles best for deg.

Hva ville du gjort med gevinsten?

Muligheten for å dinge inn en kjempepremie i Keno er så visst tilstede! Spillet ble introdusert i Norge i 2007, og siden den gang har mange heldige vinnere blitt millionærer. Tilbake i 2010 ble den første gevinsten på fem millioner kroner registrert, og i 2015 ble enda en ny rekord satt, da en spiller fra Vestfold stakk av med en premie på 10 millioner kroner. I årene som fulgte var det flere spillere som kunne hente ut digre milliongevinster, før den største deigen på hele 20 millioner kroner ble vunnet av en mann fra Drammen i 2018. Hva ville du gjort med premien om du vant?

Fotballreiser

Mange drømmer om å reise langt av sted. Bare å få slippe alt mas og kjas en stund, og fly til et land der de ikke kjenner en eneste sjel. Kanskje til Bali i Indonesia, eller til Maldivene i Sør-Asia? Andre vil heller tilbringe tid med venner og kjente, og drømmer om en opplevelsestur i mer kjente omgivelser. For eksempel som en fotballreise over til England for å se favorittlaget spille i Premier League. Den reisen er ikke særlig lang, og burde være mulig å realisere for de fleste!

Det er imidlertid en del ting og tang det kan være greit å vite før du reiser. Heldigvis finnes det dem der ute som har lang erfaring med slike turer, og som har mange gode tips å by på – du kan få mange gode ideer, og i tillegg lese alt om fotball ved å følge lenken. Inspirasjon til din neste fotballtur garanteres!

Der kan også fordype deg i spennende historie angående både det norske landslaget, og ikke minst de store internasjonale turneringene som EM og VM.