lør. jun 15th, 2024

Vikinglotto

Som et alternativ til ordinær lotto finner vi Vikinglotto. Dette lotteriet er et samarbeid mellom 10 europeiske land, men selve trekningen foregår i Norge. Flere deltakere betyr så klart større premier, noe som gjør at mange spillere lar seg friste til å prøve lykken. I tillegg avholdes Vikinglotto på onsdager, som byr på et lite avbrekk fra hverdagen midt i uken. Rekordpremien vunnet i dette lotteriet er på godt over 300 millioner kroner, som er nærmere ti ganger mer enn den største gevinsten i ordinær lotto.

Vikinglotto har pågått siden starten av 90-tallet, og var den gang en pioner i Europa. Deltakerlandene består hovedsakelig av nordiske land, i tillegg til Slovenia. Det siste landet til å slutte seg til lotteriet var Belgia i 2020. Vikinglotto spilles mye på samme måte som vanlig lotto, med noen ulike detaljer – resultatet blir en slags blanding mellom ordinær lotto og Eurojackpot. Da premiepotten i Vikinglotto er en samlet sum fra alle landene som deltar, har utbetalingene desidert større potensial enn vårt egne nasjonale lotto, men likeså er vinnersjansene noe mindre. Både første- og andrepremien blir tatt fra fellespotten, og vil derfor være lik for spillere fra alle deltakerland, mens de resterende premiene beregnes lokalt basert på omsetning.

Slik spiller du

Vikinglotto i Norge spiller du gjennom Norsk Tipping. En kupong koster for tiden 80 kr, og her får du fylle ut 10 rekker. Verdt å nevne at en kupong tidligere kostet 60 kr, men har altså hatt en prisøkning i nyere tid. Du kan levere så mange kuponger du selv ønsker. Merk at du imidlertid ikke må fylle ut alle 10 rekkene på en kupong for å levere den inn – det minste antall rekker du må spille per kupong er to. Hver rekke koster altså åtte kr, og du kan delta i Vikinglotto hver uke for så lite som 16 kr.

I Vikinglotto består hver rekke av seks tall, pluss et vikingtall. Under trekningen trekkes det seks hovedtall fra en pott på 48 tall, samt ett vikingtall fra en pott på bare fem tall. Din jobb som spiller er å treffe rett på alle seks tallene pluss det ene vikingtallet, på en og samme rekke. Det er ikke alltid noen klarer det, og i de tilfellene overføres førstepremien til neste ukes trekning, som da får betegnelsen jackpot. Størrelsen på premiene varierer basert på lotteriets omsetning, men førstepremien er alltid minst 3 millioner euro, eller cirka 30 millioner kroner. Premietaket har endret seg siden den største gevinsten ble utbetalt, og er nå maks 25 millioner euro.

Trekningen blir gjort hver onsdag på Hamar i Norge av Norsk Tipping, og vises på norsk TV kl. 21:10. Spillefristen er kl. 18:00. Om du går glipp av direktesendingen kan du også finne resultatene på internett etterpå. Vikinglotto fungerer stort sett på samme måte som ordinær lotto, og du kan for eksempel både fylle ut kupongen din selv, få den ferdigutfylt, spille i system, med andelsbank, eller med et abonnement. For å vinne en premie må du treffe på minst tre hovedtall.

Fotballreiser og andre ferier

Mange drømmer om å vinne feite premier i Vikinglotto, og nesten hver uke får en ny heldiggris drømmen i oppfyllelse. Hva hadde du gjort om du hadde stukket av med en gevinst i millionklassen? De fleste vil nok helst kunne bruke litt på seg selv, og kanskje også dele litt med venner og familie. En skikkelig kompistur for å se favorittlaget spille fotball på hjemmestadion er det ikke mange som ville takket nei til! Hvis du er interessert i sport og fotball, kan du lese alt om fotball her, og i tillegg få mange gode tips til hvordan du kan få mest mulig ut av din neste fotballreise i Europa.

Ekstra vinnersjanser

I tillegg til hovedtrekningen kan du også spille joker i Vikinglotto. Dette er et tilleggsspill som koster 20 kr. I jokerspillet skal du velge fem jokertall fra 1-9, som senere blir trukket tilfeldig. Jokertrekningen skjer før hovedtrekningen, og det finurlige her er at vinneren trekkes ut tilfeldig blant alle som har spilt joker, uavhengig av hvor mange rette tall du traff. Denne vinneren, også kalt Joker-kandidaten, får spille det direktesendte jokerspillet. Spillet går ut på å velge opp eller ned i verdi fra en tallremse på fem tilfeldige tall. Hvis tallet i remsen for eksempel er fire og du sier opp, må tallet som kommer til syne være fire eller høyere for at premien din skal øke. I tallremsen gjemmer også jokeren seg, og hvis man finner denne vinner man automatisk toppgevinsten.