ons. mai 29th, 2024

Alt om fotball

Fotball er et ballspill og en lagidrett som har blitt verdens mest populære sport. Formålet er å føre en ball i mål ved bruk av føttene, men fotball har med tiden blitt mye mer enn selve spillet. Det er svært viktig for veldig mange og er en sport for samhold og vennskap. Supportere reiser jorden rundt for å se sine favorittlag spille på hjemmebane og fotballsupportere er kjent for å være blant de mest engasjerte i verden. Fotball åpner for fellesskap, helt ned i de yngste spillerne og mange unge gutter og jenter spiller fotball med venner som lek eller på hobbybasis som fritidsaktivitet.

Fotballens historie

Fotball som vi kjenner det i dag regnes med å ha begynt i Storbritannia på midten av 1800-tallet. Det var her de begynte å strukturere sporten ved å sammensette reglene fra en rekke fotball-lignende spill fra de mange provatskolene i England. Dette førte til opprinnelsen av FA, eller The Football Association, som er styreorganet for fotball i England i dag. Reglene som ble vedtatt på den tiden er svært like de vi kjenner i dag. Sporten spredte seg til resten av verden og er en av de mest spilte sportene i verden med mer enn 240 millioner aktive spillere i over 200 land.

Fotball er et enormt, globalt fenomen som spilles på profesjonelt nivå over hele verden og er den idretten i verden som tiltrekker seg flest TV-seere. Milliarder av mennesker følger med på kamper online og på tv-en og mange reiser også til fotballagets hjemmearena for å se sitt favorittlag reise hjem med seieren. Det spilles mye på amatørnivå og er en av de mest vanligste fritidsaktivitetene for barn. Fotball har blitt en enorm industri som har bevegd seg videre fra det klassiske spillet. I dag finner man fotball i alle mulige former og fasonger, enten om det er salg av trøyer og skjerf, egne fotballpuber, fussball spill eller FIFAs tv-spill.

FIFA 

Fifa er forkortelsen for Fédération Internationale de Football Association og er fotballforbundets verdensorganisasjon med 211 nasjonale fotballforbund som medlemmer. FIFA er ansvarlig for fotballturneringen i sommer-OL, og arrangerte verdens første fotball VM for menn i 1930. Nå arrangeres verdensmesterskapet hvert fjerde år. FIFA har engasjert seg i humanitært arbeid og har hatt samarbeid, med organisasjoner som WHO, SOS Barnebyer og Unicef.

FIFA er også kjent som en digital fotbalspillserie utviklet a EA Sports. Unikt med spillet er at det som eneste fotballspill har fått godkjent lisens fra fotballforbundet FIFA. Det utgis typisk et nytt spill hvert år og med flere millioner årlige solgte kopier er det ansett for å være verdens mest populære spillserie. Som et svar på den voksende interessen har det blitt utviklet en egen e-sport liga for de beste FIFA spillerne. I senere tid har det blitt mulig å kjøpe virtuelle fotballspillere og sette sammen sitt eget lag i spillet.

Verdens beste fotballspillere

Fotball huser noen av de største idrettsstjerne i verden. Stjernene opplever enorm støtte fra sine supportere og har fanbaser verden over. Det franske nyhetsmagasinet France Footbal gir årlig ut en pris til den spilleren som har prestert best det siste året, prisen heter Ballon d’Or, og blir omtalt som Gullballen på norsk. Siden 2009 har 1.plassen nærmest utelukkende gått vekselsvis til Lionel Messi og Christiano Ronaldo. Unntaket skjedde i 2018 da Real Madrid spiller Luka Modric gikk hjem med den prestisjetunge gullballen

Lionell Messi kommer opprinnelig fra Argentina der han spiller for landslaget, han er også kjent for sitt bidrag til FC Barcelona der har vært med på å vinne det La Liga, Champions League, Copa Del Rey, Spans Supercup og FIFA Club World cup. Som en av verdens beste spillere har han satt en rekke verdensrekorder, han har blant annet vunnet gullballen 6 ganger og i 2012 ble han verdens toppscorer da han scoret 91 mål det gjeldende året.

Christiano Ronaldo er en portugisisk fotballspiller som flere ganger har blitt betegnet som verdens beste fotballspiller. Han har i sin karriere vunnet gullballen hele fem ganger, vunnet mesterligaen fem ganger, blitt seriemester i England, Spania og Italia og blitt europamester med Portugal. Ronaldo spiller nå for Portugals landslag og for Juventos, men har i sin tid også spilt for Manchester United og Real Madrid.

En ung spiller det er verdt å merke seg er norske Erling Braut Haaland som har startet en usedvanlig rask karriere innenfor fotball. Han har satt flere internasjonale scoringsrekorder og regnes som en av verdens beste spisser. Han er 2021-sesongens toppscorer i mesterligaen der han har scoret hele ti mål for det Tyske laget Borussia Dortmund. Tidligere har Haaland spilt for de norske lagene Bryne og Molde. Han signerte i 2018 med Saltzburg der han scoret sitt første av tre hat-trick for laget.

Champions League

Champions League betegnes på norsk som mesterligaen og er en fotball-liga som ble startet av UEFA for herrer i 1992 og for damer i 2001. Ligaen er en av verdens mest prestisjefylte turneringer og har gjort toppklubbene i Europa svært attraktive for kjente internasjonale spillere. Mesterligaen er åpent for opp til fire lag pluss tittelforsvareren, fra samme land. Kvalifiseringen foretas i inntil tre kvalifiseringsrunder og endrer seg stadig. Mesterligaen er organisert slik at åtte grupper med fire lag spiller full serie. De to beste kommer videre til åttedelsfinale og tredjeligaen går inn i europaligaen. Resten av turneringen foregår som cupspill med hjemmekamper og bortekamper frem til finalen. Finalestadionet blir tildelt arrangementet flere år i forveien og er vert for finalen av Champions League i slutten av mai.

Fotball har blitt en idrett for alle og som verdens mest populære sport vil man møte den i en rekke sammenhenger. Det åpner for fellesskap og vennskap og blir ofte sett sammen i sosiale sammenhenger, enten på stadion, hjemme i stua eller fra en fotballpub. De beste fotballagene møtes i forskjellige ligaer og mesterskap for å kåre hvem som er aller best, og de mest kjente fotballspillerne utmerkes med premier og ikke minst blodfans. Uansett hvor du ser det vil fotball vekke glede, engasjement og samhold.